zondag 2 februari 2014

Doris Lessing

Net als Joanne Rowling (schrijfster van de Harry Potter-reeks) heeft Doris Lessing geprobeerd om onder pseudoniem een boek te publiceren. Ze deed dat om aan te tonen hoe moeilijk het  voor onbekende aankomende schrijvers is om hun boeken gepubliceerd krijgen.
Het manuscript werd  door haar eigen uitgeverij geweigerd  en uiteindelijk elders gepubliceerd.
De schaarse kritieken waren gematigd enthousiast, hoewel één recensent de toon van de jonge Doris Lessing meende te herkennen. Leuk experiment en bemoedigend om je te realiseren dat het niet altijd aan de kwaliteit van je werk ligt of je al dan niet een uitgever vindt.
Vlak voor haar negentigste verjaardag(!) publiceerde zij haar laatste boek. Er is nog hoop voor mij als oudere jongere. En ik heb inmiddels een sponsorbrief gecomponeerd, en Jonaske de Ruiter bereid gevonden mij te helpen bij de sponsorjacht. Diana reageerde enthousiast op mijn eerste idee voor de omslag van de VS, en Iveth zal mij een paar bladzijden met haar aantekeningen toesturen. Hoop ik.
John tenslotte, mijn gewaardeerde PA, zal zich met de raming van de kosten van het project bezig houden. En ja, delegeren is een kunst die ik redelijk beheers.