zaterdag 30 juli 2011

Hoe maak ik het beeldend?

Ja, dat is moeilijk. Soms denk ik, ja, dit is goed.
Maar ik ontkom er niet aan dat ik ook beschrijvend bezig ben: het moet duidelijk zijn in welke tijd het speelt, de sfeer van het huis moet overkomen, de personen moeten beschreven worden, ook uiterlijk, enz. enz.
Er lopen eigenlijk twee verhalen door elkaar heen; er is niet duidelijk één hoofpersoon.
Eigenlijk is er nog een derde lijn, maar die vind ik zelf ondergeschikt.
Ik heb het hele verhaal hardop aan mezelf voorgelezen. Dat is nuttig (tip van de meester van de workshop korte verhalen), en dat helpt wel om het lopend te maken. Niet te lange zinnen dus.
Om mezelf te vermaken heb ik ook weer een kort verhaal geschreven, ter ontspanning.
Als ik maar eenmaal een onderwerp heb, gaat dat me tenminste gemakkelijk af.
En nu heb ik de hele roman opgestuurd naar een heel goede amateurfilmer, om het te bekijken op 'beeldend'.
Zij denkt in beelden, en is goed in scenario's, dus bij uitstek geschikt om daar kritisch naar te kijken.
Ik ben benieuwd!

zaterdag 16 juli 2011

Terug van vakantie

Net terug uit Frankrijk zit ik alweer achter de computer om jullie op de hoogte te houden van mijn wel en wee als aankomend schrijfster. Allereerst moet ik iets rechtzetten: ik denk dat brio wel degelijk gebruikt kan worden zoals Kristien Hemmerechts het gebruikte. Is het misschien een Vlaams woord?
Ik las het nog een keer op een andere plek, dus mijn voornemen is het uit te zoeken. Maar eerst een nachtje slapen. De eerste versie van het boek is nu wel klaar vind ik. John heeft het gelezen en is daarmee mijn eerste redacteur geworden. Best eng. Maar hij vond het de moeite waard en had nuttige aanwijzingen.
De titel is vooralsnog: 'Van God los.' Helaas is er op dit moment een tvprogramma dat zo heet hoorde ik, maar ik had dit al bedacht voordat dat zo was. Dus ik houd het voorlopig maar zo.
Inmiddels heb ik Terug naar Oegstgeest herlezen (van Jan Wolkers voor de jeugdige bloggertjes).
Hij kon het wel hoor. Keek met een schildersoog, en wist met een paar woorden een goed beeld neer te zetten. Ook zijn smerige beschrijvingen van allerlei experimenten met dieren o.a. zijn treffend.
Ik herlees graag boeken. Je zit niet meer zo aan de plot vast omdat je al weet hoe het afloopt, en ik geniet dan meer van de tekst. Helaas komen er ook zoveel nieuwe boeken op de markt, waarbij ik natuurlijk hoop dat mijn boek daar straks één van is; het betekent wel dat herlezen haast een luxe is.
Zal ik volgende keer een klein stukje uit de eerste draft op de blog zetten? Om jullie nieuwsgierig te maken naar de rest?